schrikkel varen... O heerlijk. Januari is voorbij. De allerlangste maand van het jaar. Na de warme, gezellige decembermaand, gewoon, hup, gelijk 31 kale dagen helemaal niks. Ja, hier en daar een goedbedoelde nieuwjaarstoespraak, maar dat is het dan ook. En februari is het dit jaar ook niet helemaal, want het is een schrikkeljaar en dan heb je ongevraagd een extra 29ste winterdag. De zogenaamde ‘schrikkeldag’. Ik schrik ervan. Duurt het nog langer voordat de zomertijd weer een uurtje van onze tijd afsnoept. Schrikkel komt van het woord schrikken. En de oude betekenis van schrikken is ‘een grote stap nemen, springen’. We nemen dus in februari een grote stap, of maken een sprongetje. Ik zie het meer als struikelen over de schrikkeldag. Er bestaat ook een schrikkeldans. Dat is een dans, waarbij de dame de heer ten dans vraagt. Heel pikant. En ‘schrikkelijk’ betekent verschrikkelijk, geducht of sinister. Dan kun je met een beetje fantasie komen tot een zin als: “de schrikkelijke dame vroeg in het schrikkeljaar de verschrikte jongeling ten dans”. Brr. Je zal die jongeling maar zijn. Schrikkel is dus gek. Een raar woord met een springerige betekenis. En omdat 2012 dus een gek jaar is, namelijk Elz Mooij van Sloephappen.nl bedenkt en maakt culinaire lekkernijen voor de watersporter. Sloephappen.nl is een online cateringservice en staat voor varen, proeven, genieten en vooral relaxen. een schrikkeljaar, doen wij ook eens gek. Daarom hebben wij van sloephappen iets schrikkelijks bedacht. Het Schrikkelvaren. SCHRIKKELTAART Een stevig baksel van banaan, ananas en kaneel, bestreken met roomkaas en poedersuiker. Voor de taart: • 2 bananen, middelrijp • 125 gram ananas uit blik (ananas op eigen sap) • 300 gram suiker • 200 gram zelfrijzend bakmeel • 4 theelepels kaneel • Anderhalve deciliter zonnebloemolie • 4 eetlepels ananassap (uit het blik) • 2 eieren Voor de crème: • 60 gram zachte boter • 125 gram zachte roomkaas • 175 gram poedersuiker • 4 theelepels Citroensap 1. Pureer de banaan, hak de ananas fijn en doe dat samen met de suiker in een grote kom. 2. Voeg daarbij het zelfrijzende bakmeel, vermengd met de kaneel. 3. Schep het geheel door elkaar 4. Klop in een andere kom de eieren, de olie en het ananassap door elkaar en voeg dat bij het banaan-ananasmengsel. Roer dat tot alles goed is gemengd. 5. Doe dit mengsel in een bakvorm, die bekleed is met bakpapier. Strijk de bovenkant glad en laat het een uur bakken in een tot 180 graden voorverwarmde oven. Steek in het midden een prikker, om te controleren of de taart gaar is. Hij moet er droog uitkomen. 6. Laat de taart een kwartier afkoelen in de vorm, en stort hem er daarna uit. 7. Maak de crème door de boter en de roomkaas met een mixer door elkaar te kloppen. Als dit glad is, voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker er door heen, afgewisseld met het Citroensap. Blijf kloppen totdat het een dik, romig mengsel is. 8. Snijd de taart over de lengte doormidden en bestrijk de helften met de crème. Plak beide helften weer op elkaar. 9. Snijd de taart in repen en eet hem met warme chocolademelk met slagroom of een goede dessertwijn. 28 | God e v a e r t 1 | F e b r u ar i 201 2 Pagina 11

Pagina 13

Scoor meer met een online winkel in uw publicaties. Velen gingen u voor en publiceerden onderwijs catalogi online.

Godevaert Hiswa Lees publicatie 1Home


You need flash player to view this online publication