Wijncolumn Wijn en Fruit Dat kan de hele maand. Maar het mooiste schrikkelmoment om te gaan schrikkelvaren is natuurlijk 29 februari 2012. Ook nog eens op een woensdag. Ook al zo’n rare dag, Schrikkelwoensdag. Precies de middelste dag van de week, waarop om 12 uur altijd de timmerman komt, om de week spreekwoordelijk doormidden te zagen. En waarom dat zo bijzonder is, komt omdat woensdag 29 februari zo ongeveer nooit voorkomt. Heb je op woensdag 29 februari 1984 in een bootje gezeten? Denk je dat je in 2040 weer in een bootje zit, op woensdag 29 februari? Ik weet niet hoe oud je bent, maar 2040 is pas over 28 jaar. Er zit dus kennelijk steeds 28 jaar tussen de momenten om te kunnen schrikkelvaren op woensdagen. Daarom een oproep dit keer. Of eigenlijk meer een goed advies. Gun jezelf een bijzondere beleving en ga op woensdag 29 februari om 12 uur ’s middags schrikkelvaren. Wie weet wat je meemaakt. Misschien sneeuwt het wel, mooie dikke witte stille vlokken. Misschien zie je daartussendoor wel de sneeuwklokjes, of zie je een dappere eendenmoeder, die wat overmoedig aan een vroeg broedsel is begonnen. Maar misschien kom je die timmerman wel tegen. Met zijn spreekwoordelijke zaag. En mocht je eigen boot in de winterstalling liggen, huur dan gewoon een schrikkelsloep. Behelp je tijdens de schrikkeltocht met een zoet baksel, wat er een beetje schrikkelig uitziet. En combineer dat met een thermosfles warme chocolademelk. Een supercombinatie, die ook wel een beetje gek is. Je kunt er ook een goede dessertwijn bij drinken, zoals de aanrader van Martijn Lutjenhuis: een Moscato d’Asti. Elz Mooij, De Parel van Zuilen www.boei26.nl www.deparelvanzuilen.nl www.sloephappen.nl F e b r u ar i 201 2 | God e v a e r t 1 | 29 Welkom 2012. De feestdagen liggen achter ons. Iedereen gaat met de goede voornemens in het achterhoofd weer over naar het normale leven. Het begin van het nieuwe jaar is een uitgesproken moment om plannen te maken. Wat gaan we doen? Wanneer met vakantie? Waarheen met de sloep op de mooie dagen om te genieten van water, rust en natuur? Plannen is al genieten. Wij nemen ons voor er nog meer op uit te gaan dan de afgelopen jaren. Het leven is immers toch vooral om te genieten? Bij genieten hoort natuurlijk een natje en droogje. Tijdens de kerstdagen en de eindejaarsviering is door iedereen meer dan genoeg geconsumeerd aan spijs en drank. Veel mensen zullen op zoek gaan naar lichtere maaltijden; frisse salades en fruitgerechten. Fruit heeft een bepaald zoetgehalte waar niet veel wijnen mee samengaan. Het overkomt de meeste mensen regelmatig dat bij een dessert met fruit een te zoete wijn wordt geschonken. Daardoor wordt het fruit zuur in plaats van zoet. Dat is altijd een domper als je graag een zoet dessert wilt. Uitgaande van verse aardbeien –niet dat aardbeien rond deze tijd vers zijn maar toch– of banaan. Het beste worden deze vruchten begeleid door een lichte Moelleux (zoet) of een Moscato d’Asti. Moscato d’Asti is een licht mousserende witte wijn, gemaakt van de muskaatdruif. De druiven worden in de meest perfecte staat geperst om zoveel mogelijke zuivere geuren in de wijn te krijgen. Tijdens de gisting wordt de wijn zo sterk gekoeld dat de gisting stopt en de resterende druivensuiker niet meer wordt omgezet in alcohol. Hierdoor behoudt de wijn het natuurlijke zoet van de muskaatdruif en ook het koolzuurgas dat tijdens de gisting ontstaat, is niet weg. Deze Moscato d’Asti bevat genoeg frisse zuren om de zuren van het fruit weg te drukken zodat suiker de overhand krijgt. Het resterende suikergehalte van de wijn is minder dan bijvoorbeeld in een Muscat de Riversaltes en of een Sauternes en heeft dan weinig tot geen invloed op de zoete smaak van het fruit. De beste wensen voor 2012 en behouden vaart! Martijn Lutjenhuis, Wijnkoperij Fine fleur Voor de twitteraars onder ons: volg mijn dagelijkse tweet en wijntip: @Wijnmartijn Pagina 12

Pagina 14

Scoor meer met een online shop in uw presentaties. Velen gingen u voor en publiceerden verenigingsbladen online.

Godevaert Hiswa Lees publicatie 1Home


You need flash player to view this online publication