Wijncolumn Klap op de vuurpijl De feestdagen komen er weer aan. Er zal weer heerlijk worden gekookt en fantastische wijnen zullen fonkelen in het glas. Ik zeg je: “Ik heb zin in de komende weken vol feestelijkheden.” Wat het dit jaar in de winterse overlevering gaat worden, daar heb ik nog geen idee van, maar lekker wordt het zeker. Natuurlijk zal er rijkelijk met wijn worden gekookt. Een voortreffelijk voorgerecht bijvoorbeeld met rode poon en risotto met, als klap op de vuurpijl, de jus van de vis afgeblust met een volle chardonnay unoaked. Daarbij een handje vol sinaasappel-gestes even laten inkoken om die dunnetjes over de vis heen te lakken. Lekker! Water is goed voor mijn huid, het stimuleert de spijsvertering en verhoogt de concentratie. Bovendien voert het voert het afvalstoffen af. In water zitten geen calorieën, suikers, zoetstoffen, vet en kleurstoffen. Water bevat mineralen zoals calcium, magnesium, fluor en ijzer die noodzakelijk zijn voor mijn lichaam. En ik word er nog gelukkig van ook. En stabieler, want suikers uit frisdranken geven je een korte energieboost, maar geven je vlak daarna een sugarcrash. En vooral die crash klinkt vrij eng. Water dus. Maar water is ook wel een beetje saai. Terwijl ik nu juist behoefte had aan windstille droogte. Een lekker gortdroog koekje of kruimig droog brood. Lekkere gedroogde Spaanse worstjes of brokkelkaas. Opnieuw somberend nog maar eens een rondje op internet gemaakt. Op zoek naar iets toepasselijks. Droogte trof ik niet aan, maar wel zooi. waterzooi om precies te zijn. Een schitterende recept en perfect passend bij het afgelopen jaar, met al die waterzooi zoals Sandy en de Costa Concordia. Elz Mooij, De Parel van Zuilen www.boei26.nl www.deparelvanzuilen.nl www.sloephappen.nl Of een jus van wild in laten koken met een Ruby port of een volle rode wijn. Knoflook, laurier en jeneverbes mee laten sudderen. Geweldig! Een volle sla met een dressing van Pedro Ximinez sherry, rozijnen en gebakken walnoten. Als finishing touch een flinke dot peper daar overheen plus een paar druppels Citroensap. Het is eens wat anders. Je ziet het, eerst nog niet weten en een paar regels verder typen aan deze column er al aardig uit zijn... Het meest bijzondere aan koken vind ik dat een klein snufje van het een of ander een wijn compleet kan veranderen. Stel, je hebt een mooie gebakken witvis waarbij je een lichte witte wijn drinkt. Dan heeft de vis toch de overhand in smaak. Je neemt de pepermolen, draait een paar keer over de vis heen met als resultaat dat de meeste witte wijn spontaan meer mondgevoel geeft dan ervoor. De balans tussen de vis en de wijn wordt gelijk mooier. Regelmatig komen mensen in mijn zaak met volledige menu’s waar zij uiteraard een uitgekiend wijnarrangement bij wensen. Super is dat, kan niet beter. Je wil tenslotte dat alles wat je hebt gekookt de beste begeleiding krijgt van een mooi glas wijn. Een wijn kun je niet veranderen. Het gerecht kun je wel aanpassen. Probeer het maar eens. Fijne feestdagen, een smaakvol en mooi nieuw jaar. Martijn Lutjenhuis, Wijnkoperij Fine fleur Voor de twitteraars onder ons: volg mijn dagelijkse tweet en wijntip: @Wijnmartijn December 201 2 | God e v a e r t 5/6 | 37 Pagina 36
Pagina 38Interactieve digitale boek, deze artikel of catalogus is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal bladerbaar publiceren van web onderzoeksrapporten.
Godevaert december 2012 Lees publicatie 3Home